Posted by : MC 20 Ekim 2015 Salı


Son günlerde herkes kendi akıllı ev otomasyon ürününü yapmak peşinde.Peki otomasyon kavramına ne kadar hakimiz?.Bir akıllı otomasyonun arka planında neler döner ?. Saha ile tüm senaryolarımızın içinde koştuğu işlemcimiz nasıl haberleşir?.

Bu yazımızda elimizden geldiğince bu konulara değinmeye çalışacağım.

1. HMI Layer:


Can alıcı layer HMI layer
daha once bahsetmistim ne kadar iyi otomasyon yaparsanız yapın kullanıcı dostu bir arayuz gelistiremezseniz ve kullanımı zor olursa her zaman rahatsızlık verir.

Sistemde en çok dikkat edilmesi gereken layer aslında budur.Lakin kullanıcı tüm sistemi buradan kontrol edecek ve gerek rapoları gerekse sistemdeki sıkıntıları burada görecektir.Ancak çoğu mühendisin ya da ürün geliştiricisinin sıkıntya düştüğü yer de malesef burasıdır.Bir ürün tasarlanırken bir mühendis olarak o ürünün kullanımını düşünürsek, kullanıcı dostu arayüz ilkemizden ve en basiti en kullanışlı litarütüründen uzaklaşmış oluruz.Genellikle yapılan hatalar da bu durumdan kaynaklanmakta.

HMI layer ı sistemimizin ekranı ya da kullanıcının erişebileceği bir sofware olarak da düşünebilirsiniz.Kısacası kullanıcının sistem ile etkileşimde olduğu her platform esasında bir hmi dır.

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, yapacağınız cihazın birden fazla platformu destekliyor olması.Her yiğidin yoğurt yiğişi farklı olduğu gibi, her kullanıcının kendini rahat hissettiği ve hayatında önemli yer edinen işletim sistemleri de farklı :).

2. Network Layer :



Network kısmı:
sahadaki her cihaz farklı bir haberlesme metoduna sahip olabilir.Bizimde akıllı ev otomasyonu cihazında bunu ele almak durumundayız.Nasıl ki bir fransız ile japon bir araya geldiginde ingilizce ortak dil kullanabiliyorsa bizde sahadaki fransızlarımızı ve japonlarımızı ortak bir paydada toplamak durumundayız,aksi halde bize gelen veriler anlamsız bir hal alacaktır

Nedir bu protokoller?
MODBUS: cogu cihaz uzerinde artık standart olarak gelmekte asci rtu ve tcp modları mevcut

BacNet: havalandırma cihazlarında standart olarak kabul edilmiş bir protokol

KNX: aydınlatma alanında kabul edilmis bir haberlesme protokolu

bu haberlesme protokollerinie can,eib network vb protokollerde eklenebilir ben sadece yaygın olanlara deginmek istedim.

3. Com Layer:


Aslında bu kısım bizim akıllı ev otomasyonumuzun beyni konumunda

Sistemin beyni olan işlemcilerimizin ve otomasyonumuzun tüm programlama ve senaryoları burada dönmekte

Control Service:
Adından da anlaşılacağı üzere sistemi mantıklı kılan tüm otomasyon senaryolarımız burada gerçekleşmekte.

Nedir bu senaryolar?
klimanın kontrol edilmesi,motorlu perdelerin kontrol edilmesi,aydınlatma kontrolü ve aklınıza gelebilecek diğer kontrol senaryoları burada tanımlanmaktadır.

Dynamic module:
Sistemin haberlesme ve anlık veri trasfer tarafıdır.Sahadaki ekipmanlardan almıs oldugu verileri ve kullanıcı kontrol panelinden aldıgı verileri karsılıklı olarak paralel işler

Scan Service:
Aslında görevi bir o kadar basit olmasına karşın,sistemin can damarı diyebiliriz.Sistem dahilindeki tüm ekipmanların durumlarını kontrol eden ve herhangi bir haberlesme kopuklugu olusması durumunda sistem beynini haberdar ederek kullanıcı tarafını uyaran kısımdır.

XML parser:
Daha onceki videolarımda bahsettim gunumuzde xml protokolu yaygın olarak verilerin raporlanması alanında kullanılmakta akıllı ev otomasyonunda da zaten raporlama olmadıgında sistem her zaman eksik kalmakta nihayetinde ev sahibimiz o ay ne kadar elektrik ve su sarf ettigini ve gecmis aylarla bunu mukayese etmek istedigini belirtebilir xml kısmıda xml prokolune uygun olarak sistemin verileri raporlar arkadaslar


{ 2 Comments... read them below or Comment }

  1. Güzel bir makale olmuş.Emeğinize, ellerinize sağlık.Bir çok yerde baktım bulamamıştım. konya akıllı ev sistemleri

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir makale olmuş.Emeğinize, ellerinize sağlık.Bir çok yerde baktım bulamamıştım. konya akıllı ev sistemleri

    YanıtlaSil

ELEKTRO BLOGGER A HOŞGELDINIZ

ARAMA YAP

EN COK OKUNANLAR

- Copyright © ELEKTRO-BLOGGER Blogger