Posted by : MC 10 Mayıs 2015 Pazar





Hepimiz günlük hayatta kablosuz haberleşme teknolojilerinden faydalanıyoruz.Peki hiç merak ettik mi bu teknolojiler nasıl çalışırlar ?

Bu yazımızdan wireless haberleşme teknolojilerinden olan bluetooth teknolojisinden bahsedeceğiz.Günümüzde genellikle akıllı telefonlarımızla bilgisayar,kulaklık,speaker ya da akıllı saatler arasında yaygın olarak kullanılan bir teknoloji.Düşük güç tüketimi ile avantaj sağlasada oldukça yavaş bir transfer metodu ancak yinede oldukça yaygın.

Bir örnekle ele alalım bu teknolojiyi.Farzedelimki akıllı telefonumuzu bluetooth üzerinden hoparlöre bağladık arka planda neler oluyor ?

Akıllı telefonumuz ve hoparlör arasında yazılımsal ve donanımsal olarak bir bluetooth bağlantısı sağlıyoruz.

Donanım kısmında iki tarafta da anten ve sinyalleri alıp göndermeye yarayan birer chip mevcut. Aradaki bağlantı sağlandığında telefonumuz bluetooth üzerinden göndereceği audio sinyal formatını artık bizim hoparlörümüzün anlayabileceği türden işliyor ve hoparlör çipi kendisine gelen bu audio sinyallerini anteni vasıtası ile alarak decode ediyor ve bize ses olarak sunuyor.

İki cihaz arasıda bir bluetooth bağlantısı sağlanmaya çalışıldığında genellikle cihazlardan biri kendisini keşfedilebilir durumda bırakıyor.Köle - efendi mantığının işlediği bu sistemde keşfedilebilir durumda olan cihazımız her zaman köle durumundadır.Örneğimizdeki durumda ise bizim sistemdeki kölemiz hoparlörümüz oluyor.Bluetooth ağında köleler yani slave cihazlar sürekli olarak bulundukları durumla ilgili ve yapabilecekleri ile ilgili master ı bilgilendirirler böylece haberleşmenin devamlılığı sağlanmış olur ya da master o slave in artık canlı olmadığını anlayabilir.

İki cihaz (master ve slave ) birbirlerini tanıdıkları anda kendilerine birer adres alırlar ve bu adresler ile birlikte gelen tüm verilere cevap verir hale gelirler.Bluetooth cihazları belirli aralıktaki frekans değeri ile çalışırlar.Bu durum ortamdaki diğer cihaz frekanslarını ekilememek adına kullanılır.Master ve slave arasındaki frekans ile haberleşme sağlanır (ortam değişimlerine bakılmaksızın) ve sizin istemiş olduğunuz şarkının hoparlör üzerinden çalması sağlanır.

Gelelim işin biraz daha fiziksel kısmına.Bluetooth resmi sayfasına baktığınızda bluetoothun 2.4 - 2.485 Ghz frekans değerleri arasında çalıştığını görürsünüz.Veriler fulldublex yani karşılıklı olarak gönderilir ve alınır.

Her bluetooth chipi belli bir frenaks için çalışmaya ayarlanmıştır ve o frekans değeri üzerinden haberleşmesini sağlar.Bazı durumlarda farklı cihazlardan gelebilecek aynı frekans değerindeki dalgalar sizin bluetooth haberleşmenizi sekteye uğratabilir.Bu da bluetooth teknolojisinin en zayıf halkalarından biridir.



Bluetooth teknolojisi çok az enerji harcaması nedeni ile mobil endüstride oldukça yayın olarak kullanılmakta.Standart bir bluetooht cihaız ile ortalama olarak 10 metre alanı kapsamaktadır.Bluetooth teknolojisini yavaşlığı ile bir şarkı çaldırmak ya da bazı dosyalarınızı bilgisayarınıza göndermek konusunda başarılı olsa da endüstriyel olarak baktığımızda yüksek çaplı ve kısa tepki süresi isteyen verileri göndermek hayalci olur.

Bluetooth 4 teknolojisi ile birlikte artık bluetooth çipleri daha düşük güç tüketimine geçti.Cihazlar veri alış verişi yapmadıkları anda Idle duruma yani uyku durumuna geçebiliyor.Bu durum da bize cihazlara küçük piller takarak onları uzun süre kullanabilmemize ve internet of things yani nesnelerin interneti projelerimizde gönül rahatlığı ile kullanabilmemize olanak sağlıyor.

yorumlarınız bizim için önemli

Bültene abone ol | Yorumlara abone ol

ELEKTRO BLOGGER A HOŞGELDINIZ

ARAMA YAP

EN COK OKUNANLAR

- Copyright © ELEKTRO-BLOGGER Blogger