Posted by : MC 6 Şubat 2015 Cuma

Gün geçmiyorki geliştirme platformlarına bir yenisi eklensin ya da mevcut geliştiriciler yeni ürünlerini tanıtmasın.İlk olarak arduino zero ile ödül kazanmasının ardından Raspberry boş durmadı ve Raspberry 2 tanıtıldı.

Gelin biraz yakından inceleyelim.Neler değişti?


Raspberry pi nin diğer modelleri ile arasında ebat konusunda bir farklılık yok B+ ile aynı şekilde 4 adet usb portu ile birlikte geliyor ürün ancak işlemcisi 4 çekirdekli bir yapı almış durumda.

Raspberry pi B ve B+ modellerinde olan 700Mhz 32 bit arm işlemcinin yerini 4 çekirdekli 900Mhz 32 bit başka bir arm işlemci almış vaziyette.Diğer bir donanımsal değişiklik ise Ram de göze çarpıyor.B modelinde 256 ve B+ modelinde 512 Mb olan ram bu modelde 1Gb olarak karşımıza çıkıyor.

Boardumuz yine her zamanki gibi standart olarak hdmi,micro usb ve 40 adet genel amaçlı kullanım için gpio pinlerini barındırıyor.

Performans konusunda firma oldukça iddialı bir açıklama yapmış.Önceki modellerine oranla 6 kat daha hızlı bir model olduğu iddiaa ediliyor.Daha önceki modellerinde tek çekirdekli single task sistemden şimdi ise 4 çekirdekli multi task bir çekirdeğe geçmeleri belkide onları haklı çıkarabilir.

Gelelim asıl bombamıza :)
Raspberry ve windows ortak bir çalışma içerisindeler ve windows 10 un özel bir sürümü ücretsiz olarak cihaz içerisinde gelmeye başlayacak.Net platformunda yazılım geliştiren arkadaşların kalplerinin daha hızlı attığını duyabiliyorum :)

Windows 10 un özel bir sürümü ibaresi hala bulanık.Ancak microsft visual studio ile çalışabileneceği ve c# desteği olacağı söyleniyor.Ürün windows 10 ile geldiğinde bunu daha detaylı olarak inceleyeceğiz.Burada asıl olan artık microsoft internet of things uygulamalarına kayıtsız kalmaması ve raspberry pi ile bu pazara ücretsiz olarak dahil olması.Reklam mıdır değilmidir bilmiyoruz.Dediğimiz gibi cihaz henüz türkiye pazarında değil ve windows 10 ile geldiği anda detaylı bir incelemeyi paylaşmayı umut ediyoruz :)

Özetlemek gerekirse,bu yeni ürün benim açımdan gerçektende heyecanlandırıcı oldu.Herhangi bir pc özelliği beklenebilir mi bu üründen ? tabii ki hayır.Üzerinde geliştirme yapmayacak arkadaşlar gündelik internet gezinmeleri ve ortalama bir pc kullanıcısı olarak kullanabilir.Elektronik uygulamaları ve IoT uygulamaları içinse bakalım neler yapılabilir :)

Yazar : Caner ÇAKAR


yorumlarınız bizim için önemli

Bültene abone ol | Yorumlara abone ol

ELEKTRO BLOGGER A HOŞGELDINIZ

ARAMA YAP

EN COK OKUNANLAR

- Copyright © ELEKTRO-BLOGGER Blogger