Posted by : MC 5 Aralık 2015 Cumartesi

Merhabalar,
Bu yazımızda plcler de kullanılan izole edilmiş dijital giriş pinlerinden bahsedeceğiz.

Sahadan alacağımız dijital veriler, sistemlerin vazgeçilmez bir parçasıdır.Örneğin sahada bulunan bir motorun on ya da off durumda olduğunu daha da önemlisi arızlı ya da normal koşulda bulunduğu gibi verileri dijital veriler üzerinden almaktayız.Yine eğerki bir scada sistemi tasarladıysak pano üzerlerinde bulunan pako devreleri ile yardımcı kontaklar vasıtası ise sistemin otomatik ya da manuel modda çalıştığı bilgisini scada sistemine yansıtabilmekteyiz.

Örneklerimizi burada sınırlı tutalım lakin sayfalarca endüstriyel dijital giriş senaryosu burada yazmak mümkün olmayacaktır.

Yazımızın ana konusuna geri dönmek gerekirse plcler üzerlerinde analog giriş,analog çıkış,dijital giriş ve dijital çıkış olmak üzere 4 ana grup barındırır.Biz ise bu yazımızda plc lerin dijital olarak sahadan bir veriyi nasıl aldıkları üzerinde duracağız.


Yukarıdaki şema bize bir plc üzerinde bulunan dijital giriş devresini vermektedir.Sağ taraf bizim otomasyon uygulamasını gerçekleştirdiğimiz sahamızı temsil ederken sola doğru ilerledikçe mikroişlemci tarafına yaklaşmaktayız.

Plc lerin genel olarak dijital girişleri 24V u logic 1 olarak görürken 0V u logic 0 olarak kabul etmektedir.Aslında mikroişlemci tarafı bunu 5V logic 1 ve 0V logic 0 olarak almakta.Sırası ile anlatacağız.Yukarıdaki şemada sol senör switch yani anahtar olarak adlandırılan kısım bizim sensörümüzden gelen veriyi temsil ederken, en sağ tarafta işlemcimizin ilgili gpio pinine giden veri ok ile belirtilmiştir.

Şimdi gelelim devremizin işleyişine :
Sahadaki dijital sensörümüzden gelecek veri ile olarak R1-C1 filtresinden geçirilmektedir.Bu filtre hem bizim sahadan gelecek olan dijital verimizi gürültüden arındıracak hemde gelen verinin daha tutarlı bir hal (oluşabilecek voltaj dalgalanmalarını engellemek) almasını sağlayacaktır.

Burada D1 ledi dikkatinizi çekmiştir.Endüstriyel cihazlarda plc gibi genellik watchdog adı verilen veri izleme işaretçileri bulunur.Nedir bu? o anda ilgili girişte bir dijital veri var ise o dijital giriş üzerindeki bir led vasıtası ile kullanıcı sahada direkt olarak plc üzerinden girişin mevcut değerini göz ile görebilmesini sağlamaktadır.

R3 direnci de tahmin edebileceğiniz gibi ledi korumak amacı ile devrede yer almaktadır.Sistemin ana can damarlarından biri optocoupler devresi hemen peşinden gelmekte.Optocoupler devreleri genellikle işlemci tarafı ile saha tarafını izole etmek bağımsızlaştırmak amacı ile kullanılır.Böylece oluşabilecek yüksek gerilim düzeylerinden mikroişlemcimiz bu koruma devresi sayesinde kendisini koruyacaktır.

Sahadan yani sensörümüzden 24V yani logic 1 gelmesi durumunda R4 direnci üzerinde bir gerilim oluşacak ve bu gerilim sayesinde optocoupler devresinde bulunan ledimiz ışımaya başlayacak sonrasında ise ışığa duyarlı transistör tetiklenecek ve mikroişlemci tarafına 5V logic 1 dijital verisi gönderilecektir.Dikkatinizi çekmiştir bir önceki yazımızda yer verdiğimiz pull up ve pull down devrelerinden bir örnek tam olarak optocoupler devresi çıkışında karşımıza çıkmata.Bu devremizde ise pull up devresi kullanılmakta yani sahadan sensör üzerinden veri gelemediği anda mikroişlemci logic 1 görür iken sensör üzerinden veri geldiği anda ise logic 0 mikroişlemci tarafından görülecek ve programcıya sensör verisi aktarılacaktır.

yorumlarınız bizim için önemli

Bültene abone ol | Yorumlara abone ol

ELEKTRO BLOGGER A HOŞGELDINIZ

ARAMA YAP

EN COK OKUNANLAR

- Copyright © ELEKTRO-BLOGGER Blogger