Posted by : Unknown 13 Ağustos 2015 Perşembe

MODBUS NEDİR ?

Modbus bir seri iletişim protoollerinden biridir.1979 yılında Modicon firması tarafından Plc lerde kullanılmak için geliştirilmiştir.Plcler tarafından veri alış-verişi saglayan standart bir protokoldür.Modbus kolay ve hızlı olması , telif hakkı olmamasından dolayı günümüzde bir çok iletişim bu protkol üzerinden yapılmaktadır.Modbus plc lerde kullanılmak için geliştirilse bile günümüzde bir çok pc veya mikroişlemciler arasındaki iletişimi saglamaktadır.Modbus master/slave cihazları uzaktan izlemek  ve aygıtları programlamak için akıllı cihazları,algılayıcılar ve diger aygıtları birbiriyle haberleştirmek için veya sistemleri bilgisayar ortamında kontrol etmek için kullanılan bir endüstriyel ag sistemidir.Modbus günümüzde endüstriyel elektrikli cihazların baglantı noktası haline gelmiştir.



MODBUS ÖZELLİKLERİ

-Modicon programlanabilir kontroller,kendileriyle ve diger cihazlarla iletişim saglarlar
-Modbus,haberleşme protokolü ISO nun 7.uygulama katmanıdır ve network üzerindeki client/server haberleşmeyi saglar
-Modbus,istek/cevap protokolüdür ve fonsiyon kodları tarafından özelliştirilmiştir
-Modbus,fonsiyon kodları istek/cevap birimi PDU'nun bir birimidir
-Modbus,farklı ag katmanlarını birbirine baglayıp client/server haberleşmeyi saglayan bir mesaj protokolüdür.


MODBUS NASIL ÇALIŞIR?


Modbus master-slave mantıgına göre çalışır.Yani bir ana uydu (master) ve bir de köle uydu (slave) arasında veri alış veriş mantıgına göre çalışır.En kolay kurulum iki cihaz,master-slave,üzerinde seri baglantı noktalarını tek bir kabloyla baglamaktır.Modbus orjınal olarak RS232 haberleşme mantıgında çalışır.Bu kısa mesafedeki sistemler için geçerlidir.Uzun mesafedekiler için ise RS485 haberleşme protoklü kullanılır.Günümüzde en çok kullanılan ModbusRTU ve ModbusTC/IP dir.


MODBUS ASCI VE RTU MESAJ BÖLÜMLERİ


 Modbus ASCI protokolü

Modbus RTU protokolü

-Adres Bölümü:Master cihazımızdan hangi slave cihazına veri gönderecegimizi veya hangi slave üniteden veri gönderdigimizi belli eden adresler mevcuttur.Bu adres degerleri 1-247 arasında bir deger alabilir.0 adresi yayın adresi ve 248-255 arasındaki adresler ayrılmıştır.
Masterdan gönderilen verinin adresi veriye eklenir.Slave bu veriyi başka bir cihaza aktarmak istedigi zaman gene kendi adresini mesaj ekler ve öle yollarBu sayede master cihaz gönderdigi mesaja karşı gelen cevabın hangi slave üniteden geldigini anlar.
-Fonksiyon Bölümü:Slave ünitenin yapacagı işlemi belirler.Bu bölüm 1-255 arasında herhangi bir deger alabilir.0 fonksiyon kodu için geçerli degildir.128-255 arası ayrılmış olup,özel durumlar için kullanılmaktadır.
-Data Bölümü:Gelen veri koduna göre hangi veriyi kullanacagını belirler.Data bölümünün olması zorunlu degildir.Bu durumda fonksiyon bölümü herhangi bir bilgie ihtiyaç duymadan veri ile ilgili işlemi yapabilir.Data uzunlugu 0-252 byte arasında olabilir.Modbu ASCII de ise bu uzunluk 0-2*252 karakter uzunlugundadır.
-Hata Kontrol Bölümü:Sistemin kontrol edilmesimi saglar.Kullanılan modbus türüne göre degişir.ModbusRTu CRC yöntemini kullanır.ASCII ise LRC yöntemini kullanılır.

MODBUS TCP/IP MESAJ BÖLÜMLERİ


Bu uygulama 502 nolu port üzerinde işlem görür.PDU başındaki paket IP'ye özeldir.Burada birden fazla master cihaz olabilir ve iletişim iki yönlü olabilir.
-Başlatma berleyicisi: iki tarafı ilişilendirir ve iletişimlerini saglar
-Protokol belirleyicisi:Mobus için 0'dır.İleride gelebilecek versiyonlar için ayrılmıştır.
-Uznuluk:Byte sayısıdır.
-Birim belirleyicisi:Ag üzerinde olmayan birimleri belirlemek için kullanılır.

yorumlarınız bizim için önemli

Bültene abone ol | Yorumlara abone ol

ELEKTRO BLOGGER A HOŞGELDINIZ

ARAMA YAP

EN COK OKUNANLAR

- Copyright © ELEKTRO-BLOGGER Blogger