Posted by : Unknown 20 Temmuz 2015 Pazartesi

SPI SERİ İLETİŞİM

Spı(serial peripheral interface) seri iletişimi az sayıda pin ile saglanan bir seri iletişim metodudur.Motorola tarafından,kendi MC68HCxx mikroişlemcisi için geliştirilmiştir.Daha sonra bu metod EEPROM,ADC,DAC,RTC,SENSÖRLER vb. bu iletişim modelini destekler hale getirmiştir.Veriler 8 bit uzunlugunda alınır ve gönderilir.Bazı mikroişlemcilerde bu görevi MSSP saglamaktadır.Bu sistem master-slave metoduna göre çalışmaktadır.

(Master Slave Çalışması;


Tetikleme girişi (CP) düşen kenar (↓) olduğu zaman DEĞİL kapısı çıkışı uydu Flip-Flop tetikleme girişini (CP) yükselen kenar (↑) yapacağından uydu Flip-Flop yetkilenir ve R-S girişlerinde ana Flip-Flop’un çıkışları olan Y ve  görülecektir. Bu durumda uydu Flip-Flop’un Q çıkışında Y,   çıkışında  görülecektir. Ana Flip-Flop tetikleme girişinde bir düşen kenar olduğundan girişteki değişim ne olursa olsun bir önceki durum korunacaktır. Tetikleme girişinin bir yükselen kenar (↑) olması halinde uydu tetikleme girişi bir düşen kenar (↓) olacağından girişlerdeki değişin ne olursa olsun çıkışa yansımayacaktır. Ana Flip-Flop tetikleneceğinde çıkışlarda girişlere uygulanan değerlere eşit olacaktır. Saat darbesinin pozitif geçişinde ya da negatif geçişinde durum değiştiren iki durumlular kenar-tetiklemeli iki durumlular olarak adlandırılmaktadır. Burada iki durumluyu tetiklemek için bütün gereken saat darbesinin kenarlarıydı, ancak bütün bir saat darbesi gerekmemekteydi. Ancak tam bir saat darbesi gerektiren iki durumluları kullanan uygulamaların sayısı da oldukça fazladır. Tam bir saat darbesinde bir pozitif geçiş ve bir negatif geçiş yapılır. Tam bir saat darbesi alarak durumları değişen ikidurumluya ana-uydu veya darbe tetiklemeli ikidurumlu denir.
)
SDO=Seri data çıkış pini
SDI=Seri data giriş pini
SCK=Seri Saat sinyali
SS=Slave cihazı seçme pini(ss üstünde çizgi var )

SDI ye bakıldıgında data giriş pini olarak görürüz.Lakin bu pin aslında master cihazın çıkış pini,slave cihazın giriş pinidir.

Şekle bakıldıgında tek bir master-slave cihaz arasında SPI baglantısı yapılmıştır.Master cihazı SS seçme ucu ile iletişim kurmak istedigi cihazı seçer.
SPI baglantısı tek olabilecegi gibi birden fazla cihaz için de kullanılabilir.Tek master cihazı ile birden fazla slave cihazı SPI baglantısını yapabilirsin.
SPI iletişimde veri,clock sinyali ile senkronize olarak gönderilir.

SPI İLETİŞİM MODLARI

-Haberleşme başlamadan önce ve haberleşme yok iken saat sinyali "low" seviyededir. Data, saat darbesinin düşen kenarında "değiştirilir(yazılır)" ve yükselen kenarında "okunur".
-Haberleşme başlamadan önce ve haberleşme yok iken saat sinyali "low" seviyededir. Data, saat darbesinin yükselen kenarında "değiştirilir(yazılır)" ve düşen kenarında "okunur".
-Haberleşme başlamadan önce ve haberleşme yok iken saat sinyali "high" seviyededir. Data, saat darbesinin yükselen kenarında "değiştirilir(yazılır)" ve düşen kenarında "okunur".

-Haberleşme başlamadan önce ve haberleşme yok iken saat sinyali "high" seviyededir. Data, saat darbesinin düşen kenarında "değiştirilir(yazılır)" ve yükselen kenarında "okunur".

yorumlarınız bizim için önemli

Bültene abone ol | Yorumlara abone ol

ELEKTRO BLOGGER A HOŞGELDINIZ

ARAMA YAP

EN COK OKUNANLAR

- Copyright © ELEKTRO-BLOGGER Blogger