Posted by : Unknown 8 Temmuz 2015 Çarşamba

PARMAK İZİ TEKNOLOJİSİ

Parmak izi,parmakların son eklemi ve uç kısımdaki kıvrımların meydana getirdigi iz olarak tanımlanmaktadır.Parmak izi tepecikler  ve çukurcuklardan oluşmuştur.Parmak izleri insan dogmadan önce genetik olarak oluşur ve ölünceye kadar degişmez.Parmak izi her bireyin farklıdır.Bu farklılıktan dolayı 19.yy Avrupada adli uygulamalarda kullanılmaya başlanıldı.Günümüze ise en çok kullanılan teknolojilerden bi tanesi haline gelmiştir.
Parmak izi analizi yapılırken bu ayrıştırıcı,tepecikler ve çukurcuklar, noktalar x-y düzlemine göre yönleri ve açıları belirleyici unsur olur.
Parmak İzi teknolojisi diger biyoparametrik sistemlerde oldugu gibi ilk olarak parmak izinin sistemem tanımlanması gerekir.Bu kayıt işlemleri son derece hassas sensörler sayesinde olur.
İkinci aşamada kullanıcı parmak izini okuttugu taktirde sistemde kayıtlı olan parmak izi ile uyumlu oldugu taktirde sistem kullanıcının işini yapmasına izin verir.
 Parmak izi tanıma ile PDKS yazılımı geçiş kontrol noktasındaki parmak izi tanıma cihazından gelen bilgileri işlemeye yarar. Yazılım aracılığı ile giriş çıkış yapılan noktalardan gelen bilgiler işletme ihtiyacına göre kullanıma sunulur.


Avantajları Nelerdir?                                                Dezavantajları Nelerdir?

-Sistem asla unutkanlık yapmaz                               -Sistemin maliyeti pahalıdır
-Kırılması güçtür



Peki bu okuma işlemi nasıl yapılır?

Bu okuma işlemi 3 farklı yolla yapılır.

1)Optik Parmak İzi Okuma:

Görünür bir ışık yardımmıyla parmak izinin fotografı çekerek parmak izi bilgisini elde eden sensörlerdir.Işığın yansıması prensibine göre çalışır.Yani sensör bulunan cama parmak yerleştirilir.Işıgın yansımasına göre iç taraftaki sensörler parmak izini sayısal bir degere çevirir.Sensör bulunan camda leke olması durumunda parmak okuma işlemi yanlış olur.Buda sistemin dezavantajıdır.Fakat kapasitif sensörler gibi elektrostatik boşalmalardan kaynaklanacak arızalardan maruz kalmaz.

2)Ultrasonik Parmak İzi Okuma:

BU sistem is yükses ses dalgaları sayesinde çalışır.Yani yüksesk ses dalgaları cildin epidermal tabakasına nüfuz ederek okumayı yapar.Yollanan ve alınan dalgalara göre görüntü oluşur.Parmak izinin kirli olması bu sistemi çok fazla etkilemez.

3)Kapasitif Parmak İzi Okuma:

Parmak izinin kapasitesinden yararlanarak görüntü elde edilir.BU sensörler içinde iki sıra sensör dizisi paralel tabaka gibi davranır,parmakta bulunan dermal alan iletken,epidermal alan ise yalıtkan alanlar gibi davranır ve dokunma sırasındaki oluşan kapasite degerlerine baglı olarak sayısal görüntüsü elde edilir.İki farklı kapasitif okuma yöntemi vardır.Bunlar;
-Pasif Yöntem;dermal alanda ölçüm yapar ve alandaki boşluklar sayesinde oluşan kapasite degişimlerinden yararlanır
-Aktif yöntem de ise parmak yüzeyine gerilimler verilir.Elektrik alan oluşturulur ve ölçülerek aradaki boşluklar oluşur.Bu yöntemde dielektrik sabitinden yararlanıldıgından dolayı temas yüzeyinin kirli olmasından hiç etkilenmez.


Parmak izi sensörlerde okunduktan ve sayısal bir görüntüye çevirildikten sonra  bu bilgi çeşitli görüntü işleme işlemlerinden geçilirek sadece parmak izi sahibine özel bilgi elde edilir.Çeşitli algoritmalardan geçirilerek görüntünün özzelligi çıkarılır.Okunan parmak izinin kime ait oldugunu bulmak için matching(eşleştirme) adı verilen işlem uygulanır.Eşleştirme için görüntülerin temel özellikleri ayrıştırılması ve karşılaştırılması için bir çok algoritma(iki boyutlu filtreler),adaptif yöntemler,yapay sinir agları ya da bulanık mantık ile de bu işlemler yapılabilir.Okunan parmak izi bilgisi gömülü modüller içindeki bellek alanlarında saklanabilir ya da bilgisayarda text dosyası,veritabanı gibi yerlerdede tutulabilir.Karşılaştırma işleminde kayıt yerinin önemi büyüktür.Eğer bilgisayara dogrudan parmak izi verilip parmak izi çıkarılması ve karşılaştırılması işlemi bilgisayarda yapılıyorsa kayıt işlemi text dosyası yada veri tabanında tutulmalıdır.Eger gömülü bir sistemde bu işlemler yapılıyorsa bu sistem içinde kayıtların tutulması hız açısından önemlidir.









{ 1 Comments... read them below or add one }

  1. Parmak İzi Teknolojisi Nedir? Avantajları Nelerdir?
    Son yıllarda kullanılan ve en gelişmiş biyometrik tanıma sistemlerinden birisi parmak izi teknolojisidir. Algoritmasında bulunan değiştirilemez özelliği sayesinde, sadece kişiye özel şekilde kullanılır. Parmak izi sensörü, o parmağın hangi kişiye ait olduğunu sistemden onaylar ve bu işlem sadece saniyeler sürer. Bu da insanların hayatlarını kolaylaştırmış ve kullanım günden güne artmıştır.
    https://www.teknodirek.com/parmak-i%CC%87zi-teknolojisi-nedir-avantajlari-nelerdir/

    YanıtlaSil

ELEKTRO BLOGGER A HOŞGELDINIZ

ARAMA YAP

EN COK OKUNANLAR

- Copyright © ELEKTRO-BLOGGER Blogger