Posted by : MC 29 Haziran 2015 Pazartesi

Daha önce ilk iş deneyiminin bir mühendis adayı için ne kadar hayati bir önem arz ettiğinden bahsetmiştik.

Üniversite son 2 senesinde yapılan stajlar malesef bir çok mühendis adayı genç için gereksiz olarak görüldüğü gibi, gerekli öenm verilmeden yapılmadığı / yapılamadığı görülmekte.Bunun yanı sıra stajyerler en kısa yoldan staj defterlerini teslim ederek bir nevi yük olarak gördükleri bu süreçleri en kısa ve sancısız sürede halletmek isterler.





Staj aslında bir öğrencinin meslek hayatına ısındırma programıdır.Bir nevi meslek hayatına ilk atılımdır.Bir ekibe dahil olmadır.Ekip olarak hareket edeceğiniz (iş hayatı kapsamında) bir olanaktır staj.

Stajın bana göre en önemli faydası ise meslek hayatınızda hangi alanda profesyonelleşmek istediğinize karar vermenizde örnekli bir yol yardımı olmasıdır.

Bir Elektrik elektronik mühendisini ele alalım:
1. stajını güç ve güç elektroniği üzerine yapmış olsun bu durumda hem okuldan almış olduğu dersleri pratikte görme ihtimalini yanı sıra, bu alandaki çalışma koşulları ışığında kendisini bu dala uygun olup olmadığını tartma fırsatıdır staj.

2. stajını farklı bir alanda yapması olası diyelim ki otomasyon ve kontrol alanında yaptı ya da komünikasyon alanında yaptı yine farklı profesyonel meslek dallarında kendini test etme yeridir staj.

Gelelim aklınızdaki sorulara:

1. Yoğun olarak uğraşıyrum ancak kurumsal bir yer bulamadım ya da bulduğum şirket içime sinmiyor?

Haklısınız genellikle kurumsal firmalar stajyer seçimlerinde ince eleyip sık dokuyorlar ancak firma seçiminde kurumsal boyuta doğru ekipler ve iş yoğunluğu büyüdükçe size stajyer olarak verilecek görevler daha az önem arz edeceğinden negatif bir durum oluşması olası.

Daha küçük bir firmada daha ilgili bir ekiple karşılaşabilir ve profesyonel alanda daha fazla deneyim kazanabilirsiniz bunu da göz ardı etmemeniz gerekir.

2. Staj yapıyorum ancak bana verilen işler gerçektende beni tatmin etmiyor.Bana tecrübe kazandıracağını düsünmüyorum.

Bu konuda da bir nebze haklı olabilirsiniz ancak insanlar size sizin istediğiniz kadar bilgi verirler.Üstünüzdeki amirinizi sürekli olarak zorlayın.Sorular sorun.Gelin bir örnekle tanımlayalım.

Staj yapıyorsunuz ve size sürekli olarak fotokopi çektiriyorlar :) 
Sizin yapmanız gereken o fotokopiyi en kısa sürede çekmek sonrasında size bir kaç kere daha fotokopi verilecektir.Sıkılmadan ya da isyan etmeden gereken süreden önce bitirmeye bakın nihayetinde siz önceden bitirdiğinizde fotokopinin arkası gelmeyecektir ve artık sizin üstünüzü zorlama ve sorgulama fırsatınız doğacaktır ve o andan sonra bilgi ve tecrübe hazinesi size ardına kadar açılacaktır.

3. Bana verilen görevler oldukça teknik ve anlamakta zorluk çekiyorum.

Okuldaki derslerinizi endüstriyel hayatta birebir görmeyi beklemeyin.İş hayatında ilk adımlarda karşılacağınız düzen ilk saj günlerinizde yaşayacağınızdan elbette ki farklı olmayacaktır.Sürekli araştırma içinde olun.Terimleri öğrenin.Farklı bir metod varmıdır araştırın.Bu size hem tecrübe kazanma hem de staj defteri dolurma açısından oldukça yararlı olacaktır.

yorumlarınız bizim için önemli

Bültene abone ol | Yorumlara abone ol

ELEKTRO BLOGGER A HOŞGELDINIZ

ARAMA YAP

EN COK OKUNANLAR

- Copyright © ELEKTRO-BLOGGER Blogger