Posted by : Unknown 12 Mart 2015 Perşembe

Güneş Takip Sistemi

             Tasarlanan tek eksenli güneş takip sisteminde 2 adet LDR kullanılıyor. Kullanılan LDR ler sayesinde motorun dönüş yönünü ayarlamaya çalışıyor ve motorun dönmesi ile birlikte panele hareket veriyor. Kullanılan 2 LDR nin açıortayına ışık tutulduğunda ise panel hareketsiz kalıyor. 


DC Motorun yön kontrolünü sağlayabilmek için H-Bridge(H-Köprü) yönteminde, genel olarak 4 adet diyot, tristör ya da mosfet ile gerçekleştirilen devrede motorun 2 yönlü çalışması sağlanır.



   

H-Bridge devresindeki transistörleri sürmek için LM324 kullanılmıştır. LM 324 devresinde 4 adet opamp yani karşılaştırıcı devre bulunur. 

Tasarlanan devrede LM324 devresinin (+) uçlarına LDR bağlanırken, (-) uçlarına potansiyometre bağlanarak üzerinden gerilim bağlanır. Opamp bu iki gerilimi karşılaştırarak çıkışta sinyal oluşturarak transistörleri sürer.






neş takip sistemi için kullandığımız motor 12 V DC motordur. DC motorların devirleri yüksektir. Ancak güneşin hareketi yavaş olduğu için motor devrini düşürmek için redüktör kullanılmıştır. 12V DC redüktörlü motorun deviri 5 devir/dk dır.

Kullanılan Malzemeler
1-LDR (Light Dependent resistor)

Fotodirenç elemanıdır. Aydınlıkta düşük direnç, karanlıkta yüksek direnç gösteren devre elemanıdır.

2-BD139 Npn Transistör-BD140 Pnp Transisör















3-LM 324 Opamp

Karşılaştırıcı veya yükseltici devre, içinde 4 adet opamp vardır.













{ 1 Comments... read them below or add one }

  1. Bu devreyi yaptım ama motor sadece tek yönde (saat yönünde) dönüyor. sorun ne olabilir yardımcı olabilirmisiniz

    YanıtlaSil

ELEKTRO BLOGGER A HOŞGELDINIZ

ARAMA YAP

EN COK OKUNANLAR

- Copyright © ELEKTRO-BLOGGER Blogger