Posted by : MC
18 Ocak 2015 Pazar
Diğer tüm programlama dillerinde olduğu gibi C# programlamada da olmazsa olmazımız karar yapıları.C# taki if - else if yapısı diğer programlama dillerindeki yapılardan farksızdır.Eğer ki farklı bir programlama diline aşina iseniz bu dersi pas geçebilirsiniz.
Genel olarak bir if - else yapısının işleyiş şeması yukarıda görüldüğü gibidir.İf - else yapısında programcı tarafında bir koşul tanımlanır.Eğer koşul geçerli ise if koşulu altında oluşturduğumuz kodlar döner.Koşul sağlanmamış ise else yapısı altındaki kodlarımız döner.
int i=5;
if(i>2)
{
console.write("girdiginiz sayi 2 den büyük");
}
else
{
console.write("girdiginiz sayi 2 den küçük");
}
yukarıdaki örnekte integer olan i değişkenimiz içerisine 5 atanmış.Program if koşul yönergesine geldiğinde i nin yani 5 in 2 den büyük mü yoksa küçük mü olduğuna bakıyor.İf koşulu sağlandığından dolayı ekrana girdinigiz sayı 2 den buyuk yazıyor.
Şunu belirtmek gerekir else içerisinde bir koşul tanımlanmaz.Yani else hiçbir if koşulunun sağlanmadığı durumu temsil eder.İf koşul yönergelerini çoğaltabiliriz.Bunun içinde if-else if-else yapısını kullanırız.İsterseniz bir örnek ile açıklayalım.
int i=2;
if(i<2)
{
console.write("sayı 2 den kucuk");
}
else if(i>2)
{
console.write("sayı 2 den buyuk");
}
else
{
console.write("sayı 2 dir");
}
yukarıdaki programda da gorebileceginiz uzere 2 adet if yapısı ve 1 adet else yapısı kullanıldı.İstenildigi kadar else if tanımlayabilirsiniz sonunda else kullanmak kosulu ile.Dilerseniz programı satır satır inceleyelim.İnteger i değişkeniz 2 değerini almıs.Sonrasında program ilk if yapısına geliyor ve bakıyor 2 den küçükmü değil.İf yapısı içerisindeki program parçacığını atlıyor ve else if kosuluna geliyor bakıyor sayımız 2 den buyukmu degil.Bu durumda da else if içindeki kodları atlayarak son care olarak else e geliyor :). kosulları saglayamadım diyor ve else içerisindeki kodu bize donduruyor "sayı 2 dir"
if - else if - else yapısındaki anahtar nokta sudur egeki program if yada else if deyimlerinde yer alan herhangi bir kosulu saglar ise diger yapılara bakmayı keser.Ne demek bu yukarıda ki örnekten devam edelim isterseniz.
Yukarıdaki örnekte eğer ki int i değişkenim 2 den kucuk olsaydı.Program ilk if yapısı içerisindeki kodları dondurecek ve digerlerini kontrol etmeyecekti.Buradan ne anlaşılıyor if - else if - else yapısında program aranan kosulu saglayıncaya kadar if - else if - else yapısı içerisinde kalıyor.
operasyonlar listesi:
Aklınızda soru işareti kalmaması açısından bu dersimizle ilgili videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.
Benzer Konular :
- Ana Sayfaya Dön »
- c# , c# eğitim videoları , c# if yapısı ve kullanımı , c# programlama »
- C# if yapısı ve kullanımı