Posted by : MC 18 Ocak 2015 Pazar





Merhabalar, uzun bir süredir gelen istekler üzerine C# eğitim videolarına bu konu ile başlamış bulunuyoruz.İlk konumuz C# ta değişken tiplerimiz nelerdir ve nasıl kullanıldıklarına dair bilgiler olacak.

İlk olarak değişken nedir isterseniz ondan bahsedelim.

Program içerisinde kayıt altına almak istediğimiz her bir değerin tutucusudur.Bu her bir tutucu, programlamanın arka planında kensine, kendi adı ile bir kayıt yeri tutar ve bu tuttuğu kayıt yerine sizin içinde saklamak istediğiniz veriyi yazar.Siz değişkeninize tuttuğu değeri değiştir ya da artık ihtiyacım yok bırak diyene kadar onu orada saklar.

Bunu söyle açıklayalım.Bir sistemininiz var bu sistem bir inşaat ve her biri farklı yük aşıma özelliklerine sahip birçok kamyonunuz var.Burada kamyonlar değişkenleriniz.Kum özelliğine sahip ve kum taşıyan kamyonunuz,Çimento özelliğine sahip ve çimento taşıyan kamyonunuz gibi.Sonuçta bu kamyonların hepsi, her ne kadar kendine özel özellikleri ve taşıma alanları olsa dahi sizin sisteminize hizmet etmektedir.

Peki programda değişken nasıl tutulur?

datatype identifier;  // olarak

datatype: değişkenin tipi
indetifier: değişkene kullanıcı tarafından verilmiş ad

örnek:

int sayi1;
int sayi2;

yukarıda da görüldüğü üzere integer yanı sayı tipinde ve sayi1,sayi2 adında 2 adet değişken tutmuş olduk.Bu değişkenleri istersek aynı anda tek bir int data tipi altında da tanımlayabiliriz.Aralarında virgül kullanarak.

int sayi1,sayi2;

yukarıda tanımladığımız 2 farklı metod da aynı anlamı taşımaktadır.Peki değişkenlerimizi tanımladık ama içlerine tutulması istenilen değerleri nasıl atarım ? Tabii ki "=" eşitleme operasyonu ile :)

int sayi1;

sayi1=10;

Eğerki bir program içerisinde oluşturduğumuz bir değişkeni, programın herhagi bir yerinde değeri atanmamış olarak kalırsa, o değişken anlamını yitirir.Diğer yandan değişkene değer atamadan kullanmaya çalıştığınızda, program hata verir.

Değişken tanımlarken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise ı,ö,ğ gibi türkçe karakterler içerememesidir.

Sistemde her zaman değişkenlerimiz olduğu gibi sistemde bazı değerleri sabit olarak tutmak isteyebilir.Örnek olarak dairenin çevresini hesaplamak istediğimiz bir programda pi sayısının sabit olduğu gibi :)

Sabit olarak tanımlamak istediğimizin değişkenimizin başına "const" yani sabit ibaresini eklediğiniz takdirde o değişken programın hiçbir yerinde değiştirilemeyecektir.

örnek:

const int pi_sayisi=3,14;

burada ne yaptık int tipinde ve pi_sayisi adı altında 3,14 değerini tutan bir sabit tanımladık arkadaşlar.

Aşağıda değişken tiplerini ve değer tutabilme kapasitelerini görebilirsiniz









yorumlarınız bizim için önemli

Bültene abone ol | Yorumlara abone ol

ELEKTRO BLOGGER A HOŞGELDINIZ

ARAMA YAP

EN COK OKUNANLAR

- Copyright © ELEKTRO-BLOGGER Blogger